Den 10 februari i fjol sköts en man med flera skott på Nordost i Gävle. Foto: SVT.

Högsta domstolen kräver ny rättegång om skjutning på Nordost i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2018 sköts en man i Gävle med flera skott och en 24-årig man dömdes till åtta års fängelse för skjutningen. Hovrätten sänkte sedan straffet till tre år – men nu kräver Högsta domstolen att rättegången i hovrätten görs om, eftersom den skjutne mannen pekat ut gärningsmannen i nya förhör.

På eftermiddagen den 10 februari inträffade ett skottdrama i centrala Gävle – mitt framför ögonen på flera vittnen. En man i 20-årsåldern sköts med flera skott och fick föras till sjukhus för att opereras.

Boende på stadsdelen Nordost, där skjutningen inträffade, vittnade om att man hört flera smällar.

Skjutning i Gävle

– Det var först ett skott och sedan sex snabba i rad, berättade Mikael Hallenius.

Tre dömdes

Tre personer dömdes i tingsrätten för inblandning i händelsen – strängast straff fick den nu 25-årige mannen, som tingsrätten menade avlossat tio skott, varav fyra träffat den skjutne mannen. Gärningsmannen dömdes till åtta års fängelse.

Men när målet togs upp i hovrätten blev det en helt annan utgång – hovrätten friade honom skjutningen, och sänkte därför straffet till tre år. Hovrätten menade att det inte gick att bevisa att han hållit i vapnet.

Tysthetskultur mellan de inblandade

I tingsrättens dom konstaterades att alla inblandade rör sig i en kriminell miljö ”där tysthetskultur råder”, och att trovärdigheten därför varit begränsad.

Men nu har mannen som sköts, i nya förhör, pekat ut gärningsmannen. Förklaringen till att han nu kunnat göra det ska vara att den han och familjen flyttat från Gävle. Med tanke på den nya bevisningen kräver nu Högsta domstolen att en ny rättegång ska genomföras i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i Gävle

Mer i ämnet