Även M i Sandviken vill ha förbud mot tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Sandviken blir först i länet med att följa sina partikamrater i Gävle i spåren och kräva förbud mot tiggeri på allmän plats.

– Som vi ser det ska det gälla förbud på allmän plats där det rör sig mycket folk, säger M-ordföranden i Sandviken Dragan Percovic.

Precis som i Gävle drev även M i Sandviken under valrörelsen att man ville införa förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen. Dragan Percovic, ordförande för M i Sandviken, påpekar att de flesta utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga kommer från Rumänien och Bulgarien.

– Sverige är nettobidragsgivare till dessa länader. De pengar vi skickar ska gå till att etablera sociala projekt som löser problemen där. Problemen kan inte lösas här, och aldrig med tiggeri, säger han.

Tiggande EU-migranter

Motion kan förvandlas till interpellation

Grundtexten till en motion som kan tas upp nästa sammanträde i fullmäktige är klar, säger Dragan Percovic. Men M kan även välja att använda samma skrivningar i en interpellation.

I det senare fallet finns, enligt M-ordföranden, regler som gör att ärendet inte dras i långbänk utan måste avgöras snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet