Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rösterna från öppningen av Furuviksparken. Foto: Stefan Larsson/SVT

Säsongsöppning för Furuviksparken – besökare möttes av polis och demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat var det både demonstranter och poliser utanför Furuviksparken när säsongen drog i gång under lördagen. Besökarna var inte lika många som det brukar vara men det var heller inte tomt på besökare.

Besökarna hade resonerat på lite olika sätt inför sitt besök på Furuviksparken.

– Alla är människor. Det som har hänt har hänt och alla kan väl lära av det, säger besökaren Louise Åkerblom.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

– Jag tänker att de har gjort det bästa det har kunnat. Så vi kommer vara här och barnen kommer ha kul, säger besökaren Joakim Appelgren.

Polisen: ”Varit lugnt”

Polisen var på plats med ett flertal patruller. Ibland hördes också ett surrande ljud från himlen – när polisen hade sin drönare uppe.

– Det har varit lugnt, kunde polisinsatschefen Johan Olsson konstatera en timme efter parkens öppnande.

Demonstranterna höll upp plakat

Två grupper av demonstranter befann sig i närheten av Furuviksparkens entré. Många höll upp plakat där det till exempel stod ”Djur är inte underhållning” och ”Varför sköts Torsten?”.

– Vi vill inte att de här djuren ska ses som ett uppvisningsobjekt eller ett nöje, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. I klippet sammanfattar vi händelsen på 60 sekunder. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet