Mannen som attackerade poliserna i Ljusne menar att han ville bli skjuten. Foto: Polisens förundersökning

Försökte ta polisernas vapen – man döms för attacken i Ljusne

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser attackerades av en man när de skulle kontrollera en misstänkt stulen bil. En av poliserna fick uppsöka sjukhus och det pågick en stor insats i Ljusne under händelsen. Nu döms mannen för grovt hot och våld mot tjänsteman till fängelse i ett år och åtta månader.

Det var den 1 december 2022 som händelsen inträffade och flera polisbilar tillkallades till platsen.

Enligt bevisningen kastade sig mannen över den ena polisen i baksätet, där han tryckte upp henne mot polisbilens vägg och tak. Sedan skallade mannen henne i ansiktet, bet henne i örat och fingret samt försökte slita av polisen dennes tjänstevapen. Han ska flera gånger också ha skrikit att han skulle ta vapnet för att skjuta polisen till döds.

Polisattacken i Ljusne

Strax efter gav han sig även på den andra polisen. Även då ska mannen ha försökt ta dennes vapen.

Menar att han själv ville bli skjuten

I polisförhör och under rättegången menar mannen att han genom attacken ville få poliserna att skjuta honom. Orsaken enligt honom själv är att han inte hade lust att leva längre. Han har även berättat att han har missbruksproblem.

Tingsrätten: Ska inte dömas för mordförsök

Hälsinglands tingsrätt gör bedömningen att mannen förvisso har försökt ta polisernas vapen. Men det är inte bevisat ”bortom rimligt tvivel” att mannen gjorde det för att döda poliserna.

Vittnet Maria ingrepp under polisattacken. Hör henne i videon under:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Larsson berätta vad som hände när hon och sambon hjälpte de två poliserna som slogs för livet utanför sin bil. Foto: Daniel Sjöholm, Alberto Lozano/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Ljusne

Mer i ämnet