Bockbilderna inte allmän handling

Publicerad

Kammarrätten gick på Gävle kommuns linje i tvisten med tidningen Aftonbladet om livesändningen av Gävlebocken var en allmän och offentlig handling. Därmed kan kommunen även i fortsättningen välja vilka medieföretag man tillåter att sända bilderna.

När årets gävlebock skulle ställas upp på Slottstorget ville tidningen Aftonbladet lägga ut bilderna från kommunens livesändning på sin egen hemsida. Men man ville inte ingå något avtal med Gävle kommun om en motprestation. ”Vi gör inte sådana överenskommelser” uppgav Martin Ekelund, nyhetschef på Aftonbladet TV tidningen för SVT Gävleborg.

När han begärde ut bilderna blev svaret nej, och tidningen överklagade beslutet. Nu har kammarrätten gett kommunen rätt, som därför kan fortsätta att välja att ingå avtal med utvalda medieföretag om att sände webbilderna på bocken.

I fjol hade kommunen en överenskommelse med Expressen. I år var det Mittmedia, som i Gävle ger ut Gefle Dagblad och Arbetarbladet, som fick tillgång till bilderna mot att kommunen fick rabatt på annonser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer