Visa alla (2)

Brandgatorna räddade Kårböle men förstörde Svantes promenader

Publicerad

När Svante Svensson slutade dricka och röka för drygt tio år sedan började han ta långa promenader och fotografera djur. Men efter att man byggde de nya brandgatorna förändrades allt.

Kårböleborna fick återvända efter evakueringen och det mesta har återgått till det normala – men inte allt.

När SVT Gävleborg efterfrågade tittarnas egna bilder från bränderna kom det in några bilder som stack ut – bilder på blommor och natur.

Fotografen berättade att vardagen hade förändrats efter bränderna – trots att varken hans hus eller den närmsta naturen hade brunnit upp.

Brandgatorna förändrade allt

För att stoppa bränderna byggde man brandgator i befintliga vägsystem, som breddades till 50-60 meter.

Men de nya brandgatorna satte käppar i hjulet för Svante Svensson och hans stora intresse.

”Numera är det inte så många vägar att gå på, på grund av bränderna, och det gör mig nedstämd”, skrev Svante Svensson i mejlet.

Fem turer om dagen inne i Kårböle

Som pensionär var promenaden med kameran dagens höjdpunkt för honom, och nu finns det inget att fotografera längre, berättar han när SVT Gävleborg besöker honom.

Han får nu ta fem promenader, på två kilometer vardera, inne i Kårböle, i stället för promenaden på drygt en mil som han brukade ta förr.

Följ med Svante Svensson  på en promenad längs brandgatorna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet