Hör Päivi Havdal, förbundsdirektör, om flytten som aldrig blev av. Foto: Mats Hedström/SVT

Brandkåren i Gävle flyttar ingenstans

Publicerad

De en gång stolta planerna på ett Trygghetens hus, som skulle rymma både polis och brandkår blev i praktiken omöjligt när polisen hoppade av. Och nu står det klart att Gästrike räddningstjänst inte flyttar någonstans.

– Om det inte beror på omvärldsfaktorer, som nya tågspår, säger Päivi Havlund, förbundsdirektör.

Under lång tid plöjdes pengar ned i planerna på ett Trygghetens hus som skulle ligga vid Kungsbäck nära högskolan. Huset skulle rymma både brandkår, polis och kanske även ambulansverksamhet. Det gick så långt att kommunstyrelsen i Gävle, som är hyresvärd till Gästrike räddningstjänsts nuvarande lokaler på Hamntorget intill Baltic-huset, tog beslut om en flytt.

Polischef avgjorde

Men polisen var inte med på tåget. Kanske framförallt för att åklagarmyndighetens personal, som ofta åker tåg till förhandlingar i Sundsvall och som delar lokaler med polisen, inte kunde tänka sig en placering längre bort från tågstationen än den nuvarande.

När chefen för Polisen region mitt, Carin Götblad, satte ned foten och prioriterade att polisen delade lokaler med åklagarna, var avhoppet ett faktum.

Flytt ändå?

Återstod frågan om räddningstjänsten skulle gå vidare med planerna på ändå bygga nytt åt sig själva.

Så blir inte fallet.

– Tanken är att vi ska vara kvar där vi är, om det inte beror på omvärldsfaktorer som nya tågspår. Gävle är en stad som hela tiden växer, men vi ser inte nu att det finns något som påverkar, säger Päivi Havlund, förbundsdirektör vid Gästrike räddningstjänst.

Alla pengar som gick åt till planering av Trygghetens hus, är de bortkastade?

– Bortkastade kan man inte säga, man lär sig mycket på vägen som vi kan ha nytta av, säger Päivi Havlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.