Skogsbränderna i Ljusdals kommun eskalerade under söndagskvällen. Foto: Mats Andersson/TT

Brandområdet i Hälsingland – mycket större än tidigare känt

Uppdaterad
Publicerad

Det är en mycket större yta som brinner i Ljusdals kommun än räddningstjänsten tidigare trott. Nu bedömer man att brandområdet täcker hela 8500 hektar.

Skogsbränderna i Ljusdals kommun sprider sig snabbt. På onsdagseftermiddagen meddelade skadeplatschef Hans Nornholm att omkring 2000-2500 hektar brann. 

Men nya flygningar över brandområdet visar på ett betydligt större område och nu bedömer räddningstjänsten att branden täcker hela 8500 hektar, vilket motsvarar en lika stor yta som nästan 12 000 fullstora fotbollsplaner. Det innebär en beräknad brandfront på 55 kilometer. Du kan se en karta över brandområdet här.

När branden vid Ängra eskalerade på söndagskvällen var det uppskattningsvis 15 hektar som brann.

– Det är väldigt oroväckande att det har spridit sig så mycket, säger befäl i beredskap Torbjörn Wannqvist till SVT Gävleborg.

Blåa områden avlysta sjöar för vattentankning av flyg. Foto: Länsstyrelsen

Det tre största bränderna vid Ängra, Enskogen och Nötberget har bildat en väldig brand. Enligt Wannqvist är det ytterst viktigt att man sätter stopp för den stora brandfronten.

– Ja, det måste vi. Annars kommer det här aldrig att gå bra. 

Och det måste göras från ovan?

– Ja, det är helt omöjligt annars, säger Torbjörn Wannqvist.

Enligt Länsstyrelsen Gävleborg pågår just nu vattenbombning med både de italienska brandflygplanen i Ljusdals kommun.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Information till allmänheten

Vattenbombning pågår i Ljusdals kommun just nu med brandflyg. Det är därför viktigt att att allmänheten följer de avspärrningar som finns och inte uppehåller sig vid sjöarna i området där planen hämtar vatten eller i brandområdet där planen kommer att släppa sitt vatten.

Aktuella sjöar:

Ängratörn

Hennan

Letssjön

Lossjön

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.