Övergreppet skedde ombord på en buss, i samband med en bussresa i Norra Hälsingland. Foto: Hasse Holmberg/TT, SVT

Busschaufför i Hälsingland dömd för våldtäkt ombord på buss

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls tingsrätt dömde på onsdagen en busschaufför i norra Hälsingland som skyldig till våldtäkt i maj i år. Påföljden blir två år och tre månader i fängelse, samt skadestånd på drygt 125 000 kronor.

I domen framgår att det var efter en spelkväll hos en väninna som den målsägande kvinnan skulle ta sista bussen hem. Enligt hennes vittnesmål gick hon och väninnan tillsammans till bussen. Väl framme öppnade chauffören framdörren istället för bakdörren – i strid med gällande coronarestriktioner.

Kvinnan gick ombord, och var helt ensam under färden. Chauffören uppmanade henne att sätta sig längst fram i bussen. De hade ett trevligt samtal, tills busschauffören började tala om sex. Han frågade om kvinnans nummer, och hon blev obekväm.

När de var framme stängde han framdörren, och ställde sig i vägen. Hon sa att hon ville hem, men hon tilläts inte gå förrän efter att övergreppet var fullbordat.

Mannen hävdar att samlaget skedde frivilligt. Målsägande hävdar motsatsen. Tingsrätten bedömer att hennes vittnesmål är mer trovärdigt, samt kan styrkas av anhöriga hon samtalat med kort efteråt.

Mannen har suttit häktad sedan mitten på maj, och döms nu till två år och tre månaders fängelse, samt ett skadestånd på drygt 125 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.