Lars Wesslén, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (57)
Visa alla (57)

Coronaviruset i Gävleborg – senaste siffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Barn mellan 12 och 17 behöver inte vaccineras mot covid-19

Under pandemin har Folkhälsomyndighetens generella rekommendation till grundfriska barn i åldrarna 12 till 17 år varit att fortsätta vaccinera mot covid-19. Nu tas rekommendationen bort och endast barn i särskilda grupper ska fortsätta vaccineras.

Krister Lundgren • När kommer ni börja ge det nya vaccinet mot omikron ba 5 i Gävleborg?

Hej Krister!
Enligt regionens smittskyddsläkare Shah Jalal är det främst det nya variantanpassade vaccinet som redan nu används vid höstens vaccineringar.

Det är antalet doser som regionen har tillgång till som avgör vilket slags vaccin som används.

Lennart Sköld • Vi som skall ta Dos 5 och är över 65 år får vi det nya vaccinet i Gävle som är mot Corona och Omicron

Hej Lennart!

Enligt Region Gävleborg kommer det nya variantanpassade vaccinet succesivt att börja användas vid pågående vaccinationer för alla.

Region Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal säger att det inte finns någon prioritering utifrån åldergrupper.

– Så länge det finns doser av det nya vaccinet vaccinerar vi med det. Det ger likvärdig effekt, både det nya och det gamla vaccinet, säger han.

Enligt Shah Jalal kommer kommer producenterna snart sluta att tillverka det gamla, och det variantanpassade vaccinet kommer bli det nya "vanliga". 

Mer information hittar du på regionens hemsida.

Nu kan alla över 18 boka en påfyllnadsdos

Från och med i dag den 15 september kan alla som är 18 år och äldre i Gävleborg boka tid för en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

När vaccineringen av covid-19 startade var det oro kring att vaccinet inte skulle räcka till alla och doser fick prioriterades. Nu är det annat.

– Alla som vill kommer att kunna vaccinera sig, det finns gott om doser i Gävleborg, säger Maria Larsson, vaccinsamordnare.

Tre frågor till Smittskyddsläkare Shah Jalal om coronaläget i Gävleborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt covid-19-vaccin börjar användas i Region Gävleborg

Region Gävleborg kommer succesivt att börja vaccinera mot covid-19 med ett nytt vaccin som är anpassat till några av de nya coronavirusvarianterna. Det har godkänts av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Vaccinen som redan används bedöms vara likvärdiga med det nya variantanpassade vaccinet. Alla tillgängliga vaccin bedöms ge ett jämförbart skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19.

Det nya vaccinet från Pfizer/Biontech kallas Comirnaty Original/Omikron/BA1 och kommer bara användas vid påfyllnadsdoser.

Påfyllnadsdos för alla som är 65 år och äldre

Från och med torsdagen 8 september är det möjligt för alla som fyller 65 år under 2022, eller är äldre, att boka den så kallade höstdosen av covid-19 vaccin.

Precis som vid tidigare vaccinationstillfällen måste det ha gått minst 4 månader sedan en tidigare dos.

20 september öppnar bokningen för en påfyllnadsdos även för alla som är 18 år och äldre.

Tord • Varför öppnar inte Region Gävleborg bokningen för yngre som Dalarna och Uppsala gjort? Bokade tid åt svärmor 80+ i veckan och det fanns tider i överflöd som förmodligen blir obokade!

De olika åldersgrupperna släpps på allt eftersom under hösten.

Enligt Region Gävleborg har prioriteringen för de olika åldergrupperna skett på samma sätt som vid tidigare vaccinationstillfällen - då de som har störst behov får hjälp först.

Ber • Ska jag, som är 46, nu också få chans att få min 4:e vaccindos?

Hej!

Det stämmer. Enligt Region Gävleborg öppnar bokningen för dig som är 46 år den 20 september. Du kan läsa mer på regionens hemsida.

/Emma, redaktör SVT Gävleborg

Nu kan du som är 80-plussare boka din höstdos

Från i dag måndag 22 augusti kan du som är 80 år eller äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård boka tid för höstens påfyllnadsdos, också kallad höstdosen, av vaccin mot covid-19. Första doserna börjar ges 1 september, även på särskilt boende för äldre.

Du kan få en påfyllnadsdos om det gått minst 4 månader från din senaste dos. Enligt Region Gävleborg finns det gott om vaccin och alla som vill kommer att få sin dos.

SVT rapporterade · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet