Illustration av coronaviruset av Stefan Hörberg/Rithuset Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (49)
Visa alla (49)

Coronaviruset – så påverkas Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad
Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Direktrapport · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Här samlar vi information om coronaviruset lokalt, med nyheter från 4 maj och framåt. Äldre nyheter ser du i flödet längre ner på sidan. Vi har begränsade möjligheter att svara på frågor under rapporteringen - istället kan du ställa dina frågor här.

SVT · Josefin Peciva

Fyra brukare smittade på äldreboende i Ovanåker – ”Vi håller dem isolerade”

Det var i slutet av förra veckan som en brukare uppvisade symptom på Covid-19. Hela avdelningen screen-testades för covid-19 och brukare isolerades.

– Vi fick provsvaren idag och det framkom att smittan hade nått ytterligare tre brukare. Vi håller de smittade isolerade och bedriver fortsatt kohort-vård för att hindra ytterligare smittspridning och vi har underrättat anhöriga, säger Mattias Bergström, stabschef Ovanåkers kommun, i ett pressmeddelande.

SVT Gävleborg har tidigare rapporterat att en IVO-granskning pekar ut Ovanåker som en av de 40 särskilt utsatta kommunerna när det gäller hög dödlighet inom äldrevården.

Då uppgav Marita Lindsmyr, socialchef, att totalt åtta personer har avlidit av covid-19, varav fem har bott på ett särskilt boende. Ovanåker kommun uppger dock att det senaste utbrottet är på ett annat boende.

SVT · David Rydell

Med det så avslutar Region Gävleborg dagens presskonferens.

Tack för att ni har varit med oss!

SVT · David Rydell

– Det är små löpande förändringar men det positiva den här veckan var att många inskrivna på arbetsförmedlingen har fått sysselsättning, avslutar Jan-Olof Friman.

SVT · David Rydell

Statistik kring arbetsmarknaden i Region Gävleborg

• 414 personer varslades i Gävleborg i juni

• 97 procent av de varslade jobbade inom tillverkningsindustrin

SVT · David Rydell

– Hittills har 39 företag har fått sina ansökningar beviljade. Sammanlagt handlar det om 2,9 miljoner kronor som delats ut hittills, säger Jan-Olof Friman.

SVT · David Rydell

– Region Gävleborg har avsatt 15 miljoner kronor till omställningsstöd för att hjälpa små och medelstora företag, säger Jan-Olof Friman, tillförordnad regional utvecklingsdirektör.

SVT · David Rydell

Både Johan Kaarme och Lars Wesslén uppger att regionen inom en vecka hoppas på att kunna ha möjligheten att screena personer som läggs in.

– Vi begränsas i nuläget av laboratoriekapaciteten. Men vi jobbar på att lösa det, förklarar Johan Kaarme som hoppas på att kunna ge tydligare besked under nästa vecka.

SVT · David Rydell

– Sammanfattningsvis - läget ser bättre ut. Vi ska fokusera på att hålla vården ren från smittan. För dig som behöver komma till sjukhus - kom hit. Risken att smittas är väsentligt lägre här än på andra platser, säger Lars Wesslén.

SVT · David Rydell

– Inom vården måste man komma nära patienten för matning eller testning. Det går inte att uppbringa visir som är för flergångsbruk - det efterfrågas i hela världen. Men engångsvisir finns det gått om i länet. Därför ska vi börja öka användningen vid vård av riskgrupperna, säger Lars Wesslén.

SVT · David Rydell

SVT rapporterade · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet