Foto: Anders Sundin/Pierre Orellana/Arvid Jansson/SVT

Coronaviruset i Gävleborg – fem månader sedan första bekräftade fallet

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader har gått sedan det första bekräftade coronafallet i länet. Vården har drabbats hårt och samhället har förändrats – bland annat fick Bromangymnasiet med 1 400 elever utrymmas och Brynäs avslutade sin säsong i förtid inför tomma läktare. Här är fem scener som vi minns.

Det var med allvarliga miner som Göran Angergård, dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektör, Signar Mäkitalo, dåvarande smittskyddsläkare och Christian Ehrenborg, vårdenhetschef infektion, meddelade att Gävleborg hade fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset.

Sedan dess har det gått fem månader och Gävleborg har på många sätt förändrats i grunden under den pågående pandemin. Sjukvården har ställt om helt för att möta det nya vårdbehovet. Närmare 30 000 personer har testats, varav strax över 3 000 personer har testats positivt för covid-19. Totalt har 83 personer intensivvårdats för covid-19 de senaste fem månaderna.

Coronaviruset i Gävleborg

Men det är inte bara vården som har påverkats av pandemin.

Mars var en omvälvande period när inte bara Gävleborg utan hela Sverige tvingades att ställa om och anpassa sig. Bland annat innebar det att SHL-säsongen fick avslutas i förtid. För Brynäs innebar det säsongsavslutning på hemmaplan inför tomma läktare – och förlust med 1-6 mot Örebro.

Förutom vården slog coronaviruset även hårt mot andra samhällsviktiga funktioner – bland annat busstrafiken. Bussföraren Lennart Johansson var en av de första som började bära gasmask på jobbet.

Dagen innan regeringen gick ut med rekommendationen att alla gymnasieskolor borde hållas stängda och gå över till distansundervisning tvingades Bromangymnasiet i Hudiksvall att utrymma sina 1 400 elever. Det efter att att en person som vistats på skolan testats positivt. Dagen efter låg skolan öde. Totalt berördes drygt 10 000 elever i hela länet.

Coronapandemin bidrog även till att sporra kreativiteten i länet. När SVT Gävleborg besökte Länsmuseet i Gävle i slutet av maj hade drygt 300 stickade, virkade och krokade rutor lämnats in för att sys ihop till en så kallad ”gigantisk coronafilt”. På rutor om 15 gånger 15 centimeter fångades länsbornas tankar och känslor.

Nästan tre månader efter det att skolorna i länet stängt var inget sig likt när studenterna skulle springa ut. Borta var de stora folksamlingarna, paraderna och kortegerna. Trots den tuffa tiden var Vasaskolans studenter inte nedslagna när de sprang ut till en nästintill tom skolgård i centrala Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet