Cyberattack drabbar Sandvik

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare på Sandvik upptäckte under fredagen att deras datorer blivit utsatta för en cyberattack.

Nära 100 länder har drabbats av en jättelik cyberattack. Det rör sig om en så kallad ransomware-kampanj, där drabbade uppmanas att betala en lösensumma för att komma åt innehållet i sina datorer. Bland måltavlorna finns bland annat sjukhus i Storbritannien.

Även i Sverige härjar utpressningsvirus. Timrå kommun har fått ett 70-tal datorer infekterade.

Dataviruset WannaCry

Medarbetare slog larm

På Sandvik har medarbetare såväl i Sverige som utomlands slagit larm om angreppet.

– Det har drabbat enskilda datorer och servrar. Både administration och produktion har påverkats, säger Pär Altan, chef för extern kommunikation, till SVT på lördagen.

Företagets IT-avdelning jobbar nu intensivt med att avhjälpa problemet. Pär Altan säger att, sett till det totala antalet, är det relativt få datorer som påverkats av attacken.

– Men där det handlar om vår produktion är det givetvis allvarligt, säger han.

LÄS MER: Timrå kommun drabbad av utpressningsattack

Alla datorer stängdes av

I samband med attacken fick alla datorer stängas av. Detta störde delar av verksamheten på företaget.

– Men vi har stoppat vidare spridning av viruset. Vår IT-avdelning jobbar under helgen med att återställa det som behöver återställas, säger Altan till SVT.

Varför just Sandvik drabbats av alla storföretagen i landet är oklart. Det får den fortsatta interna utredningen visa. Däremot står det helt klart att Sandvik inte kommer att betala utpressarna.

– Nej, vi har inte betalat och kommer inte att betala något, säger Pär Altan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet