Foto: TT/Timrå Kommun

Timrå kommun drabbat av utpressningsattack

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun har drabbats av den omfattande cyberattacken som pågår i flera länder. Åtminstone ett 70-tal datorer har låsts, men i nuläget ska det inte vara någon fara för liv och hälsa.

– Hemtjänst och äldreboende ska inte vara drabbade, säger kommunchef Andreaz Strömgren.

Det rör sig om en ny variant av viruset WannaCry som infekterar Windows-system och krypterar filer både lokalt och på delade nätverksytor. Viruset kan sprida sig vidare väldigt snabbt på ett nätverk med sårbara nätverksanslutna datorer, skriver Sveriges nationella Computer Emergency Response Team på sin hemsida.

Minst 74 länder har drabbats. Än så länge är det oklart vem som ligger bakom attacken.

Dataviruset WannaCry

LÄS MER: Stor cyberattack mot flera länder – kräver lösensumma

Betala för åtkomst

Strax före klockan 15 på fredagseftermiddagen blev skärmen först blå och sedan svart på flera av Timrå kommuns datorer, som sedan startade om. Användarna fick upp ett meddelande om att datorn var krypterad och att de måste betala för att få åtkomst till innehållet.

När kommunchef Andreaz Strömgren gick hem för dagen var ett 70-tal datorer drabbade. Han räknar med att upp till 100 datorer kan komma att smittas innan man får stopp på spridningen.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot attacken

En del av kommunens verksamheter tvingades lägga ned arbetet, det handlade om administrativ personal som inte kunde jobba.

– Vi följde genast upp den verksamhet som är mest sårbar, liv och hälsa. Våra sjuksköterskor som jobbar med vård och vårdplanering är inte störd. Hemtjänst och äldreboenden är inte alls drabbade.

LÄS MER: Cyberattack drabbar Sandvik

Ingen fara för liv

I nuläget bedömer kommunen att det inte finns någon fara för liv och säkerhet.

– Inte vad jag kan bedöma, jag har inte fått någon information om störningar där.

Viruset kan sprida sig till påslagna datorer i nätverket och kommunen har uppmanat alla att stänga av dem. Nu försöker it-enheten uppdatera alla datorer med den nya Windows-versionen, som inte är sårbar för viruset. Man har säkerhetskopierat innehållet i servern, som informationen i alla datorer sparas i.

Inte betalat

Kommunen har inte betalat någon lösensumma.

– Vi bedömer att vi har säkrat data så att vi klarar av att driva verksamheten som vanligt.

Andreaz Strömgren ser allvarligt på händelsen.

– Det är en allvarlig störning i verksamheten, det visar på hur sårbara vi är för den här typen av skadlig kod.

LÄS MER: Många kriminella går över till utpressningsattacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet