Foto: SVT

Många kriminella går över till utpressningsattacker

Uppdaterad
Publicerad

Många yrkeskriminella sadlar om från vapen och narkotika till utpressningsattacker på nätet. Riskerna är mindre samtidigt som vinsterna är minst lika höga.

– Det finns goda skäl att tro att många betalar, säger it-brottsspecialist Anders Ahlqvist.

Både Spanien och Storbritannien drabbades av omfattande ransomware-attacker på fredagen. Det rör sig om en ny variant av viruset WannaCry som infekterar Windows-system och krypterar filer så att användarna inte kommer åt innehållet, utan att betala en lösensumma.

LÄS MER: Stor cyberattack mot flera länder – kräver lösensumma

Dataviruset WannaCry

Minst lika hög vinst

Enligt Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på polisens nationella operativa avdelning, har den här typen av brottslighet blivit allt vanligare bland yrkeskriminella.

– Generellt sett är det här en ekonomisk utpressning. En systemägare har väldigt kritisk information som man är helt beroende av och så låser man den och begär pengar för att låsa upp igen. Det finns goda skäl att tro att många betalar, säger han.

LÄS MER: Timrå kommun drabbad att utpressningsattack

Många som tidigare sysslade med narkotika och vapensmuggling fokuserar numera på utpressningsattacker.

– Vinsten är minst lika hög och risken är mycket mindre, både för att få fysiska skador och för att åka fast.

Finns kunskap att köpa

Brottslingarna behöver inte ens vara särskilt it-kunniga eftersom det finns kunskap att köpa via nätet.

– Det här fungerar som projektarbete. Man skaffar den person som är kunnig till just den detalj man vill ha utförd. Man köper de här kunskaperna, det finns forum för sådant på nätet.

Förövarna är svåra att spåra, de kan vara lokaliserade var som helst i världen.

Anders Ahlqvist har svårt att bedöma hur stor risken är för liknande attacker i Sverige, som den i Storbritannien och Spanien. Men han säger att polisens egna system angrips varje dag.

– Det jag kan säga är att fokus har riktats på den här typen av hot på senare år. Den politiska nivån har riktat fokus på det här.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot attacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet