Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens utredare Anders Norberg beskriver hur mordet gick till. Foto: Lari Honkanen/SVT

Offret ska ha lurats ut för att prata – sköts med två skott

Uppdaterad
Publicerad

Natten den 28 februari i fjol lurades en kille i 25-årsåldern till en cykelväg i Söderhamn för att prata med två killar som han hade en konflikt med. Han fick sällskap av en vän, som anade oråd. När de kom fram möttes de av tre maskerade personer.

I dag börjar rättegången, och nu beskriver polisen hur dödsskjutningen i Söderhamn gick till.

– Det hade länge pågått en konflikt i Söderhamn mellan en gruppering som kallade sig själva för SG och en annan gruppering, som vi i polisen kallar för S-hamn. Konflikten gällde vem som skulle få sälja narkotika i stan, säger utredningsledare Jon Linälv, som utrett fallet.

SVT Gävleborg har gått igenom polisens förundersökning och där målas det upp en av bild av grupperingar i konflikt och hämndaktioner som bakgrund till mordet.

Under föregående höst hade ett misstänkt mordförsök, alternativt en grov misshandel, begåtts utanför Norrtullskolan. Då var det personer ur SG som gav sig på en kille ur S-hamnsgrupperingen med en kniv som vapen.

Förevändningen: Skulle tala ut

Den här kvällen skulle en av de två ur SG som misstänktes för mordförsöket, träffa två personer ur S-hamn, för att tala ut om konflikten. En god vän valde då att följa med honom som säkerhet. Men med till mötet hade de två killarna ur S-hamn med sig en tredje person, en nyss fylld 18-åring från Stockholm, som bar en pistol i fickan. 

– Det var ren tur att att vi inte fick två dödsoffer den kvällen, säger Anders Norberg, polisens utredare av grova brott i Hälsingland.

Klicka på videon för att följa med polisens utredare Anders Norberg till mordplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.