Den huvudmisstänkte anländer till rättegången. Foto: SVT

Dom för mord fastställs av hovrätten

Publicerad

Den 17-årige pojken som dömdes för mord på en 18-åring i Söderhamn ville bli frikänd. Men domen står fast även i hovrätten.

Bråket i september 2015 i Söderhamn slutade med att en 18-årig yngling avled av skador av en kniv. En då 17-årig blev dömd i tingsrätten för mord, en kamrat blev dömd för skyddande av brottsling.

Den morddömde ville bli frikänd och hävdade att det varit en olyckshändelse, och överklagade till hovrätten. Nu har Hovrätten för Nedre Norrland kommit med sitt avgörande, och den fastställer tingsrättens dom.

Ungdomsvård fastställs

Åklagaren yrkade på strängare påföljd. Hovrätten fastställer även påföljden enligt tingsrättens beslut. För den morddömde ynglingen blir straffet sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

I normalfallet är straffvärdet 14 års fängelse för en vuxen person för detta brott, mord. Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att det inte finns några förmildrande omständigheter som talar för ett lägre straffvärde. Men påföljden fastställs ändå till samma nivå som tingsrätten, sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

Den morddömde ska också betala skadestånd på totalt 400 000 kronor till de anhöriga till den avlidne 18-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordutredning efter 18-årings död

Mer i ämnet