Den morddömde menar att det var en olyckshändelse och vill frikännas.

Morddömd vill frikännas

Publicerad

Den morddömde menar att det var en olyckshändelse.

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot den 17-årige pojke, som i höstas dömdes för mord på en 18-åring i Söderhamn.

Åklagaren yrkar på ett strängare straff, medan 17-åringen vill frikännas.

Det var i september i fjol som två ungdomsgäng hamnade i bråk i centrala Söderhamn. Det slutade med att en pojke skadas svårt och en 18-åring avled av knivskador han ådrog sig i slagsmålet.

Vill frikännas helt

En 17- årig pojke dömdes till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för att ha utdelat de dödande knivhuggen. Han vill frikännas helt för mordet som han menar är en olyckshändelse.

Både försvaret och åklagaren har överklagat tingsrättens dom. Den morddömde 17- åringens advokat menar att huvudvittnet, som är kompis med den morddömde, inte har lämnat tillförlitliga vittnesuppgifter.

– Jag tror inte att han vittnar falskt, men däremot tror jag att han har missuppfattat vad han har sett på platsen. Och jag tror att han har dragit vissa slutsatser av vad han har sett. Och att han har sett ett begränsat skede av händelseförloppet, säger Jonas Granfelt, advokat.

Vill att vittnesmål värderas

Försvarsadvokaten lyfter också fram att vittnet är den enda person som kunnat vittna om att han sett händelseförloppet. Han menar också att hans vittnesmål ska värderas, utifrån att han tidigare var misstänkt för både mord och mordförsök. Men det är något åklagaren, Christer Sammens menar saknar relevans.

– Att påstå att hans uppgifter skulle grunda sig på att han var misstänkt i ett skede, det saknar relevans för hans utsagor, Det visade sig ganska snabbt att han befunnit sig en bra bit därifrån. Han har varit på andra sidan gatukorsningen. Och studerar man det han berättat så är det oerhört tillförlitligt, säger Christer Sammens.

Vill se skärpt straff

Åklagaren vill att 17 -åringens straff skärps, och att han även döms för grov misshandel av den 18-åring som knivskadades svårt men överlevde.

Den 18-åring som dömdes till skyddstillsyn för medhjälp till mord för att ha grävt ner den kniv som användes i bråket överklagar också domen.

– Om huvudmannen går fri, så måste min klient gå fri något annat vore ganska märkligt. Att dömas för att ha skyddat någon som inte behöver skyddas, säger advokaten Tomas Krokström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordutredning efter 18-årings död

Mer i ämnet