17-åringen vid rättegången i Hudiksvalls Tingsrätt. Foto: SVT

Morddömd 17-åring tillbaka i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes hovrättsförhandlingarna angående knivmordet i Söderhamn, då en 18-årigen dödades i ett storbråk förra året. Den dömde vill ha sänkt straff, medan åklagaren däremot vill se ett skärpt straff.

Det var i september förra året som ett bråk med flera ungdomar uppstod i centrala Söderhamn. Bara ett stenkast ifrån en skolfest. Bråket urartade och en kniv kom i bilden. En kniv som dödade en 18-åring och skadade en annan kille allvarligt.

Här kan du se en rekonstruktion av hur bråket gick till.

Mordutredning efter 18-årings död

Och i dag möts parterna igen i hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall. Under sex dagar ska rätten pröva fallet och domen mot den 17-åring, som är dömd till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för mord. 17-åringen har hela tiden hävdad att det som hände var en olyckshändelse och han vill därför frikännas.

Åklagaren vill däremot att 17-åringens straff skärps och att han även döms för grov misshandel av den 18 åring, som knivskadades svårt med överlevde.

Den 18 åring som är dömd till skyddstillsyn, för att ha grävt ner den kniv som användes i bråket, överklagar också sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordutredning efter 18-årings död

Mer i ämnet