Grundskolan MTH utbildning Foto: SVT

Domen: Grundskolan MTH Utbildning i Hudiksvall förblir stängd

Publicerad

I december tvingades privata grundskolan MTH Utbildning i Hudiksvall att stänga efter omfattande kritik. Nu får skolan avslag på sin överklagan i en dom i Förvaltningsrätten och förblir därmed stängd.

Måndagen 4 december 2019 återkallade Skolinspektionen tillståndet för MTH Utbildning att bedriva grundskola. Anledningen var en stor osäkerhet i genomförandet av elevernas utbildning då skolan inte kunnat redogöra för hur verksamheten bedrivs.

– Vi kan konstatera att vi inte delar Skolinspektionens uppfattning. Under höstterminen har kvaliteten på skolan höjts i flera avseenden, skrev skolans vd och rektor Johanna Örnehag i ett pressmeddelande då.

Förvaltningsrätten går dock på Skolinspektionens linje och ger i en dom avslag på skolans överklagan av beslutet om stängning.

Rätten anger att ”bristerna vid skolan har varit många och allvarliga” och listar några exempel:

  • Bristande rutiner för kontroll av betygsättning, bland annat att betygen inte ska kunna sättas och ändras av annan än ansvarig lärare.
  • Beslut av rektor att inte utreda vissa elevers behov av särskilt stöd.
  • Lärare har inte varit närvarande under lektionstimmar trots att de skulle ha varit i tjänst.
  • Otillräcklig och ostrukturerad undervisning i ett flertal ämnen såsom slöjd, kemi och geografi.

– Som Skolinspektionens utredning visat har skolan brustit på en rad poster, säger rådmannen Johan Gefvert. För att elever ska kunna uppnå kunskapskraven krävs det närvarande lärare som bedriver ändamålsenlig undervisning i alla de ämnesområden som skolplikten omfattar. Vidare är det viktigt att betygen på ett rättssäkert och rättvisande sätt återspeglar varje elevs kunskapsnivå. I dessa och även i andra delar har det brustit på MTH Utbildning i Hudiksvall.

Inför vårterminen 2020 har eleverna flyttat till andra skolor. I samband med detta har MTH Utbildning även fått kritik för att inte ha underlättat överflyttningen.

SVT Nyheter Gävleborg har upprepade gånger sökt skolans före detta rektor Johanna Örnehag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.