Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolan MHT-utbildning i Hudiksvall stängs. I klippet kan du följa hela processen i utredningen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Hossein Salmanzadeh / TT

Ny rektor och ny aktieägare – så ska MTH-utbildning i Hudiksvall räddas

Uppdaterad
Publicerad
Ny aktieägare och ny rektor utlovas i MTH-utbildnings formella överklagan som lämnats in till förvaltningsrätten. Friskolan i Hudiksvall pekar på flera brister i Skolinspektionens beslut och vill att det rivs så att de nästan hundra eleverna får gå kvar på skolan.

Att MTH-utbildning skulle överklaga stängningen av skolan meddelades ganska snart efter att Skolinspektionens beslut hade landat.

I sin överklagan till förvaltningsrätten i Stockholm pekar skolan på att bristerna som Skolinspektionen angett som grund för stängningen redan har åtgärdats. Bland annat skriver MTH-utbildning att det dröjt nästan en hel termin mellan Skolinspektionens senaste besök och stängningsbeskedet.

”Under denna tid har rektor och huvudman arbetet målinriktat för att rätta de brister som Skolinspektionen tidigare påpekat. Dessa åtgärder har inte beaktats av myndigheten”, skriver skolan.

Nya ekonomiska förutsättningar

Förutom brister i betygsättningen och brister i anpassningar och särskild stöd angav Skolinspektionen att de ekonomiska förutsättningarna var ett problem för skolan då skulderna är större än tillgångarna.

I överklagan skriver skolan att de ekonomiska bristerna ska avhjälpas genom att skolans ägare kommer att gå in med ett aktieägartillskott. Skolan för även en diskussion om att bolaget Adeator Group AB, skrivet i Sundsvall, ska ta över aktiemajoriteten i bolaget.

”Stärka ledarskapet”

I överklagan hänvisar MTH-utbildning till en avsiktsförklaring från Adeator Group där Sundsvallsbolaget skriver:”Vi har för avsikt att också stärka ledarskapet med en utbildad rektor som har lång erfarenhet av friskoleverksamhet.”

Företaget skriver att man i dag driver flera dotterbolag som under lång tid bedrivit friskoleverksamhet.

Men för att Adeator Group ska ta över aktiemajoriteten krävs det att Skolinspektionen ändrar sitt beslut och att företaget tillsammans med MTH-utbildning når en överenskommelse rörande villkoren för en överlåtelse.

MTH-ubildning yrkar även att att deras tillstånd ska fortsätta gälla i avvaktan på slutgiltigt avgörande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet