Hör före detta MTH-utbildnings elev Stina Garefors Haavisto berätta om det svåra skolbytet. Foto: SVT/Rolf Lunneborg

”Man förlorar sina vänner” – känslosamt när MTH-eleverna börjar i nya skolor

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det skolstart för många grundskoleelever i länet. Och det blir extra märkbart för de drygt 90 eleverna som gått på friskolan MTH-utbildning i Hudiksvall som tvingas byta skola. Det eftersom att Skolinspektionen beslutade att lägga ner MTH-utbildning vid årsskiftet.

Allvarliga brister i ett par års tid gällande bland annat ekonomi, betygsättning och särskilt stöd till elever gjorde att MTH-utbildning miste tillståndet att bedriva skolverksamhet efter den 30:e december.

”Kan inte göra något åt saken”

Hudiksvalls och Nordanstigs kommun svarade med att alla drabbade grundskoleelever som var skrivna i respektive kommun skulle välkomnas med en skolplats.

I dag är det den första skoldagen på terminen för många i länet och vi pratade med Stina Garefors Haavisto som gick på MTH-utbildning. I dag börjar hon på Bergsjö skola i Nordanstigs kommun, något hon gör mot sin vilja.

– Det är jobbigt för att bytet kommer mitt i ett skolår och jag gillade skolan jag gick på. Men det är väl ändå okej för att jag kan ju inte göra något åt saken, säger Stina Garefors Haavisto.

Flera överklaganden

MTH-utbildning har överklagat Skolinspektionens beslut i flera instanser och begärt att få behålla eleverna tills dess att överklagandet har prövats i domstol. Bland annat har friskolan begärt att ärendet ska hanteras skyndsamt för att det inte ska påverka eleverna. Men tidigare i veckan avslog Högsta förvaltningsdomstolen MTH-utbildnings överklagan och därmed fastställdes det att ärendet kommer att prövas i turordning.

SVT har sökt skolans rektor Johanna Örnehag för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet