Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Äventyrar elevernas möjlighet att få bra utbildning” – hör Skolinspektionen förklara sitt beslut. Foto: SVT/Monica Ryttmarker, Skolinspektionen

”Äventyrar elevernas utbildning” – Skolinspektionen stänger MTH-utbildning i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har fattat besut om att MTH-utbildning i Hudiksvall ska stängas. Eleverna och skolpersonal informerades under onsdagsmorgonen.

Skolinspektionen har tagit beslut om att dra tillbaka MTH-utbildnings tillstånd och därmed stänga skolan till nyår, vilket helahälsingland.se var först med att rapportera.

Allvarliga brister

Enligt Skolinspektionens beslut så har huvudmannen inte rättat till de brister som tidigare påpekats.

– Elevernas som är i behov av särskilt stöd utreds inte skyndsamt och de eleverna som behöver det får inte det i den omfattningen som behövs. Det äventyrar deras möjlighet till en bra utbildning, säger Elisabeth Wikén, Skolinspektionen.

Skolan har tidigare framfört kritik mot skolan och skriver i sitt beslut att flera brister som är av allvarlig karaktär inte har åtgärdats. Bristerna som pekats ut rör bland annat särskilt stöd till elever samt brister i rättssäkerhet i betygssättningen.

”Har inte de ekonomiska förutsättningarna”

Skolinspektionen bedömer även att MTH Utbildning inte har de ekonomiska förutsättningarna att följa de föreskrifterna som gäller för verksamheten.

Det är dock ännu inte säkert att skolan kommer att stängas då Skolinspektionens beslut kan överklagas av MTH-utbildning. Men Skolinspektionen skriver att beslutet gäller i så fall tills vidare i avvaktan på ett avgörande från domstol.

Tidigare kritik

I flera artiklar har SVT Gävleborg granskat MTH Utbildning. I mars i år gjorde Skolinspektionen en tillsyn och upptäckte en rad allvarliga brister på friskolan. Bland annat ska elever inte ha fått sina betyg.

SVT Gävleborg har även träffat elever som är oroliga för sin utbildning.

I samband med dagens beslut har SVT sökt rektor Johanna Örnehag utan resultat. Under onsdagskvällen skriver Örnehag i ett pressmeddelande att man informerat personal, elever och vårdnadshavare, och bjudit in till förlädramöte imorgon torsdag. Eleverna går enligt schema terminen ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet