Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt skolchefen Ulf Carlsson, är Hudiksvalls kommun redo att ta emot MTH-skolans elever. Foto: Robin Herzog/TT

”Jag ömmar för eleverna” – kommunens skolchef efter MTH-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags beslutade Skolinspektionen att stänga friskolan MTH-utbildning i Hudiksvall. Och Hudiksvalls kommun meddelar att man är redo att emot alla elever från skolan men det finns utmaningar.

– Jag tror det kommer gå rätt så bra. Det är inte ett så stort antal egentligen som kommer med tanke på att vi är en stor verksamhet, säger Ulf Carlsson, skolchef i Hudiksvalls kommun.

Hudiksvalls kommun har hört av sig till vårdnadshavare och uppmanar dem att söka skolplatser. Det är just hur trycket på skolplatser kommer att se ut som blir en första utmaning för kommunen. Det finns inte några garantier för att elever hamnar på de skolor de vill.

– Vår strävan är att vi ska försöka tillgodose önskemålen. Sen kan det finnas ställen där det kan bli svårigheter, säger Ulf Carlsson.

Problematiskt återvändande

Frågor gällande elever som kommer tillbaka med undermåliga betyg till en kommunal skola i Hudiksvall är en annan utmaning. Vissa av eleverna kommer dessutom till en ny skola med endast en termin kvar av högstadiet.

– Jag ömmar lite grann för eleverna, särskilt eleverna som går i årskurs 9 som får svåra förutsättningar, säger Ulf Carlsson.

Och fortsätter:

– Vi kommer göra allt vi kan för att de kommer hamna rätt i våra skolor. Men det är ju tiden som är vår utmaning i det här fallet, säger han.

Mobbning

En problematik som uppstår i samband med stängningen är att elever som tidigare gick på kommunala skolor och drabbades av mobbning bytte till MTH-utbildning för att få en normal skolgång. Men nu när skolan stängs kan de återvända till skolor där de tidigare varit utsatta.

Hur blir det att återvända för en elev i en sån situation?

– Det beror på om situationen fortfarande ser ut så. Vi har en rörlighet inom skolorna där elever byter skolor så det är inte helt säkert att den klass man lämnade ser likadan ut, säger Ulf Carlsson.

Hör Ulf Carlsson berätta om kommunens utmaningar i klippet ovan.

Här kan du läsa mer om Skolinspektionens beslut att stänga MTH-utbildning. Skolinspektionens beslut kan överklagas av skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet