Dragon Gate i Älvkarleby till salu

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska kulturmonumentet Dragon Gate ska säljas, det informerade dess svenska vd till kommunledningen i Älvkarleby på måndagen. Det är ägaren Jongchun Li som bestämt sig för att sälja Dragon Gate via en svensk mäklare. Men prislappen är ännu inte satt.

– Nu har vi bestämt att vi kommer att sälja fastigheten och då tänker vi informera kommunen innan vi drar igång en försäljning, säger Kenny Li, vd för det svenska ägarbolaget Ibiat AB.

Kenny Li träffar SVT Nyheter Gävleborg på plats i kommunhuset i Skutskär direkt efter mötet på måndagen. Med var även en representant för Skandiamäklarna i Stockholm som nu fått uppdraget att sälja kulturbygget.

Dragon Gate

– Det här är något som många undrat över i många år, när ska det bli färdigt. Nu kan man börja bedriva verksamhet här och jag är övertygad att det sitter någon som är intresserad, antingen i Sverige eller i Kina eller i övriga världen, säger  Lars Westin på Skandiamäklarna kommersiella Stockholm.

Drömmen om ett Kina i miniatyr

Dragon Gate är den kinesiske affärsmannen Jingchun Lis stora dröm, att bygga ett Kina i miniatyr vid Dalälven i Älvkarleby kommun. Bygget började 2004 och har varit färdigt i etapper, den stora utmaningen har varit att få hotelldelen byggd efter svensk standard och svenska krav.

Det är också det som gjort att bygget dragit ut på tiden, med många förbättringar och förändringar av hotellbygget för att passa svenska krav och svenska regler. Men så i december förra året gav kommunen det sista tillståndet som behövdes för att öppna hela det kinesiska kulturmonumentet.

”Dragon Gate är unik”

Och kommunen som väntat länge på att få dra fördel av satsningen är i dag glada över beskedet.

– Dragon Gate är unik och en försäljning kommer förhoppningsvis leda till att det blir den blomstrande verksamhet vi har hoppats på, det säger kommunalrådet Marie Larsson(S) i Älvkarleby. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet