Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dragon Gate får ta emot gäster

Uppdaterad
Publicerad

Älvkarleby kommun gav på måndagen grönt ljus för hotellet att öppna och ta emot gäster.

Turerna kring det omtalade hotellet har varit många. Under den 12-åriga projekttiden har två invigningar hållits – men inga gäster har kunnat checka in trots att hotellrummen varit färdiga sedan 2008. Nu verkar det dock bli ändring på det.

Samhällsbyggnadsnämnden fattade beslutet på måndagen vilket möjliggör för att hotellet Dragon Gate nu får öppna och ta emot gäster.

”Kan öppna i morgon”

– De kan öppna verksamheten i morgon om de vill, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Grönberg som arbetat i politiken under större delen av projektets gång.

– Jag har alltid hoppats och trott att vi skulle komma till den här dagen, så det här känns fantastiskt, säger ordföranden.

Läs mer: Nära att öppna – åtminstone formellt

Förseningarna i byggprojektet har berott på att kommunens krav inte har uppfyllts. Hotellet fick ett nytt bygglov i mars.

– Vi har inte planerat på rätt sätt när vi byggde om anläggningen. Det återstod massa byggfrågor när vi trodde att vi hade byggt klart, sa vd Kenny Li till SVT Nyheter Uppsala i oktober.

Besiktningskontroll

De sista byggnationerna var klara i juli, men då saknades handlingar som var nödvändiga för att utfärda slutbeskedet.

– Det gällde bland annat besiktningsprotokoll för hissar och ventilation samt anläggarintyg av sprinkler och automatiskt brandlarm, säger byggnadsinspektör Tommie Vilhelmsson i ett pressutskick.

Läs mer: Vd:n om varför öppning dröjer

Det senaste beslutet från Älvkarleby kommun kommer att gälla till att ägarna kan påvisa hur energianvändningen ser ut i byggnaden och vad resultatet av en radonmätning blir. Detta kan göras när hotellet är i drift.

Läs mer: Häng med på rundtur i det omtalade hotellet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet