• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Flera av schimpanserna som rymde från hägnet i Furuviksparken på onsdagen sköts ihjäl. Många uttrycker sorg och ilska över det som skett. Foto: Alberto Lozano/SVT

Dramat i Furuviksparken – schimpansen Selma allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

Schimpansdramat i Furuviksparken är inte över – på fredagskvällen meddelade Cecilia Björling, informationsansvarig på parken, att man fortfarande inte lyckats locka in schimpanserna i hägnet. Dessutom har man kunnat konstatera att den skottskadade schimpansen Selma är allvarligt skadad.

Under fredagen lyckades djurvårdare ta sig in i schimpanshuset på ett säkert sätt, och kunde ge aporna mat, vatten, lugnande läkemedel och även ställa in värmefläktar.

”Vi har bedömt hälsotillståndet på alla tre schimpanser som har rört sig i huset och kan tyvärr konstatera att Selma är allvarligt skadad. I nuläget kan vi inte bedöma omfattningen av skadorna, men det vi kan se nu är att hon är skadad på ena ögat och verkar inte kunna röra sin ena arm. Vi försöker ge henne smärtstillande via maten”, står det i pressmeddelandet.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Fortsatt allvarlig situation

Furuviksparken menar också att det är en fortsatt allvarlig situation: ”Vårt arbete med att säkra hägnet fortsätter under natten. Vi har fortsatt beredskap runt huset och djurvårdare och veterinärer finns på plats”, skriver Cecilia Björling, informationsansvarig, i pressmeddelandet på fredagskvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. I klippet sammanfattar vi händelsen på 60 sekunder. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet