Bilden visar var däckspåret från stranden ledde vidare ut i viken. Foto: Polisens förundersökning.Visa alla (6)
Visa alla (6)

Dykarna följde skottkärrans spår fram till kroppen

Publicerad

Efter ett intensivt sökande efter Tova Moberg kallades sjöpolisens dykgrupp in för att hjälpa till. Bara minuter efter att de anlände till den gård där hon senast sågs i livet kunde de hitta kroppen fastsurrad på en skottkärra på sjöns botten intill gården.

Under eftermiddagen den 15 maj beordrades sjöpolisens dykgrupp att komma till en gård några kilometer söder om Hudiksvall med anledning av misstänkt mord. Sjöpolisen skulle söka efter Tova Moberg.

Dykgruppen kom fram till gården vid 23-tiden, och kriminaltekniker visade genast de blodspår som man hade hittat i anslutning till sjön intill gården bland annat med hjälp av spårhundar.

Teknikerna visade dykgruppen ett tydligt hjulspår, som efter en skottkärra. Spåret gick ut på stranden och fortsatte ut i vattnet.

Dykarna hittade kroppen direkt

Då det inte var särskilt djupt så började två av dykarna omgående att följa spåret iförda torrdräkter, snorkel och cyklop.

Spåret från skottkärran kunde följas vidare ut i vattnet och efter cirka 22 meter från uddens norra hörn anträffades en skottkärra vänd upp och ned på ett djup av 180 centimeter. Klockan var 23.03 när dykarna gjorde fyndet.

Bilden visar var dykarna gjorde sina fynd. Foto: Polisens förundersökning

På skottkärran hittades kroppen fastsurrad med silvertejp och metalltråd. På kroppen hade det placerats en fälg. På skottkärran fanns också en lyftstropp, vilket åklagaren menar var till för att vid ett senare tillfälle kunna förflytta skottkärran ut på djupare vatten för att undgå upptäckt.

Dykarna undersökte spåren vidare och kunde på sjöns botten säkra Tova Mobergs mobiltelefon, samt den hammare som åklagaren förmodar användes som mordvapen när 20 kraftiga slag utdelades mot huvudet. På de fynd som gjorts i vattnet har man inte kunnat säkra något dna eller fingeravtryck.

I går åtalades Tova Mobergs ex-pojkvän misstänkt för mord och grov kvinnofridskränkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet