Kyrkan i Hudiksvall håller i samtalsgrupper för sörjande ungdomar. I klippet får du veta mer om Leva vidare-grupperna. Foto: SVT

Efter dödsolyckorna – här kan unga i Hudiksvall träffas för att prata om sorg

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar har i år varit med om trafikolyckor med dödlig utgång. Nu har Svenska kyrkan i Hudiksvall startat en samtalsgrupp för unga där kan de prata om sorg och saknad för att kunna gå vidare i livet.

Den så kallade Leva vidare-gruppen ska mötas fem gånger i höst.

– Deltagare får berätta om sina minnen om den som har dött. De kan få berätta hur begravningen var och hur livet efter begravningen har varit. De får dela det där svåra och känna att ”oj, det finns fler som är i ungefär samma situation”, säger Erik Tanzborn, komminister i Hudiksvallsbygdens församling.

Erik Tanzborn, komminister i Hudiksvallsbygdens församling och Therese Svensson, församlingspedagog i samma församling är samtalsledare under de fem gånger som samtalsgruppen träffas i Hudiksvall. Foto: Robin Herzog/SVT

Gymnasiekurators idé

Den här typen av gruppträffar förekommer inom kyrkans verksamhet med ett par års mellanrum. Initiativet till just dessa fem gruppsamtal för högstadie- och gymnasieungdomar kom från en kurator på Bromangymnasiet i Hudiksvall efter att tre ungdomar från Hälsingland dött i trafikolyckor under sommaren. Samtalen sker från slutet av oktober till och med den 17 december.

I nuläget finns två ungdomsdeltagare men plats för fem till. Samtalen leds av Erik Tanzborn, komminister i Hudiksvallsbygdens församling och Therese Svensson, församlingspedagog i samma församling.

Hör gruppledarna berätta om Leva vidare-gruppen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.