Efter förskolebranden i Sörforsa – nu planeras tillbakaflytten

Publicerad

I september brann Hasselbackens förskola i Sörforsa. Branden misstänktes vara anlagd men förundersökningen lades ner för att det inte gick att knyta någon person till bevisningen. De omkring 60 eleverna har sen dess gått på en annan förskola i Hudiksvalls kommun, men under sensommaren 2019 planeras en tillbakaflytt.

Förskoleeleverna har gått på Vindpustens förskola i Hudiksvall sen branden, ungefär en mil från Sörforsa. Dit kom eleverna efter bara drygt tre dagar eftersom lokalerna stod tomma men redo att användas.

– Allt har flutit på på den nya förskolan och föräldrarna och personalen har varit fantastiska. Det har varit lite krångligare för månqa föräldrar för att de måste upp tidigare för att åka längre men de har varit jättenöjda och givit personalen jättestort stöd, säger Ewa Bydell, förskolechef.

Hör förskolechefen Ewa Bydell berätta om tillbakaflytten till Hasselbackens förskola som brann våldsamt i höstas. Foto: Robin Herzog/SVT

När tillbakaflytten sker under sensommaren nästa år är det två avdelningar som öppnar för elever på Hasselbackens förskola. I samma vända är planen att de barn som inte får plats där ska flyttas från Vindpustens förskola till Asplundens förskola i Sörforsa.

Polisen misstänkte anlagd brand

Det gick inte att koppla någon person till bevisningen och förundersökningen lades ned den 25 oktober. Branden startade på två olika ställen och två personer sågs springa från platsen, vilket gjorde att polisen misstänkte att branden var anlagd.

Ni flyttar tillbaka i höst, är du orolig för att det kan brinna igen?

– Det finns ingen misstanke och vi känner ingen oro för att det kan ske igen, säger Ewa Bydell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.