Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången sedan februari 2020 hölls kommunfullmäktige i Gävle i Spegelsalen med alla 65 ledamötet på plats. Åsa Wiklund Lång (S) och Jan Myléus har olika uppfattningar om bygdemedlen för vindkraft. Foto: Anders Sundin/SVT

Ja till bygdepeng för vindkraft i Gävle efter livlig debatt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Gävle kommun vill att vindkraftindustrin ska sätta av så kallade bygdemedel för att få etablera sig i kommunen. Det blev klart på måndagens kommunfullmäktige efter en livlig debatt.

– Vi vill vara förutsägbar som kommun, eftersom vi vet att vi är attraktiva för vindkraftsetableringar så vill vi berätta att vi har vi en vilja att teckna avtal med bolagen om bygdemedel. Sen kommer det att vara upp till varje bolag och varje eventuell etablering att teckna det här avtalen, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Majoriteten S-MP-C-L:s viljeinriktning gick som väntat igenom men väckte motstånd bland oppositionen som menar att det skapar en bild av att vindkraftindustrin garanterar pengar, vilket inte är möjligt, och att det bara är ett sätt att driva opinionen åt att driva igenom en etableringen av vindkraften och de beslut som ska tas under hösten.

– Man ger sken av att det är en garanterad kompensation när det bara är frivilligt, vi säljer ut landsbygden på det här sättet, säger Jan Myléus (KD), kommunalråd i opposition.

Vänsterpartiet ställer sig också bakom majoritetens beslut.

– Den kanske känns om vi måste stå där med mössan i hand, men vindkraften är viktig och vi måste bygga ut den, sa Owe Hellberg (V) under debatten.

Bygdepeng betyder att den som etablerar vindkraft sätter undan en del av vinsten till de närboende, en procent brukar se som en siffra att utgå ifrån. Vi har till exempel berättat om Jädraås där den här lösningen finns sedan 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet