Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har varit locket på, säger Jan Lahenkorva (S) som är kritisk till att det inställda Luciatåget i fjol inte har debatterats tillräckligt i Regionfullmäktige. Foto: Markus Dahlberg

Efter Luciagate – återigen inget lussande i regionfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Förra året stoppades luciafirandet under regionfullmäktige med en icke-binär lucia då det enligt ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) inte var ”traditionsenligt”. I år ställdes luciatåget återigen in.

Bollnäs folkhögskola uppger att de inte har tid med luciatåget för fullmäktige i år. Men att regionen kan lämna in en förfrågan kommande år.

– Det är oerhört tråkigt. Det är en fin tradition som går i graven, säger Jan Lahenkorva (S), regionfullmäktige.

Värdegrundsutbildning blev inte av

Flera partier anmälde ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) till diskrimineringsombudsmannen (DO) efter det inställda luciatåget och regionen startade en egen utredning. Den konstaterade att ingen diskriminering hade skett.

Oppositionspartier har även uttryckt att regionen brister i värdegrund.

Personalutskottet begärde kort efter händelsen i fjol att samtliga förtroendevalda ska gå en värdegrundsutbildning. Det har inte skett.

– Det har varit locket på om att diskutera lucia-frågan i fullmäktige, säger Jan Lahenkorva (S).

– Utskottet har inte den initiativrätten. Vi har haft ett värdegrundsarbete i våras och en debatt förra fullmäktige. Det är jätteviktigt med värdegrund, säger Patrik Stenvard (M).

SVT Gävleborg har sökt regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.