Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ersättning för skyddad skog kan dröja – Skogsstyrelsen hinner inte med Foto: SVT

Ersättning för skyddad skog kan dröja – Skogsstyrelsen hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Allt fler skogsägare i länet ansöker om ersättning för skyddad skogsmark. Men ersättningen kan dröja. För Skogsstyrelsen säger sig inte ha resurser att hinna med att hantera ärendena.

– När man är ute på plats tittar man på sådant som skogens ålder, variation och givetvis artfyndighet, berättar John Lindström som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gävleborg.

Omfattande handläggning

För att avgöra om en skogsmark är värd att skydda och om skogsägaren har rätt till ersättning för det krävs en rätt omfattande handläggning. Och när antalet ansökningar samtidigt blir fler säger sig Skogsstyrelsen ha svårt att hinna med.

– De äldsta ärendena som fortfarande ligger på vårt bord är från 2015, säger John Lindström.

Skogsstyrelsen i Gävleborg har 45 pågående ärenden att hantera när det gäller ersättning för skyddad skog. Samtidigt klarar man i nuvarande läge bara av att hantera två till fem ärenden per år.

Osäkert parlamentariskt ställer till det

Och även om John Lindström gärna ser att myndigheten får mer pengar att fördela till skogsägarna så menar han att det stora problemet ligger i hur myndigheten tvingats förhålla sig till det politiska läget.

– Det går numera inte att gissa vilken budget som kommer att gå igenom i riksdagen.

– När vi har låg tilldelning av medel måste vi prioritera annat. Och när det sedan tvärvänder och vi får mycket medel så hinner vi inte med, menar John Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet