Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
M/S Tess kommer att heta M/S Estelle när den börjar trafikera skärgårdstrafiken i Gävle nästa år och två år framåt. Den har bland annat gått för Waxholmsbolaget tidigare. Foto: skärgårdsbåtar.se

Ny båt till Limön 2022 – Estelle tar över efter Drottning Silvia

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny båt och en ny redare för skärgårdstrafiken i Gävle från och med nästa år. Det är klart efter att Royal Shipping vunnit upphandlingen för två år framåt.

– Ja det stämmer, jag kommer att ta över Limötrafiken nästa år. Och kommer att köra en modernare båt, men i övrigt så blir det mesta sig likt, säger redare Stefan Rudin som bland annat driver båttrafik i Uppsala sedan 2018.

Det skulle gå att säga att det blir tronskifte för skärgårdstrafiken eftersom båten som tar över efter nuvarande M/S Drottning Silvia kommer att heta M/S Estelle och ägas av Stefan Rudin.

Byggdes på 90-talet

Båten är byggd 1997 och har plats för 60 passagerare och kommer att öka turtätheten till en gång i timmen på förmiddagen, köra fortare och har en toppfart på 28 knop.

Du kommer att kunna ta betydligt färre passagerare?

– Det kommer att gå fortare att ta sig till Limön och eftersom vi kör fler gånger så gör det inget att båten tar mindre passagerare, säger Stefan Rudin.

Kommer du att köra till Furuvik?

– Om kommunen vill så kör vi dit också.

Avtalet gäller i två år med option på två år till och börjar att gälla 1 november 2021.

2017: 15 200 personer

2018: 15 500 personer

2019: 13 300 personer

2020: ingen uppgift

Källa: Gävle kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer