EU-migranterna vid OKQ8 Brynäs är tillbaka – oro bland småföretagarna

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om att det i perioder bor män, kvinnor och barn på en parkeringsplats vid OKQ8 på Brynäs. Nu är de tillbaka och den här gången känner företagarna som hyr av bensinbolaget både oro och otrygghet.

Och inte minst är de rädda att förlora kunder när den närliggande parkeringen ser ut som ett skrotupplag och den lilla skogsdungen skräpas ner.

– Jag kan inte ha mina kunders bilar ute över natten längre utan måste varje morgon och kväll köra ut och in ett tiotal bilar, mina kunder känner sig inte trygga med att jag har deras bilar på en parkering intill ett skrotupplag, säger Josef Osama som är en av dem som hyr av OKQ8 och har en bilverkstad på området som har råkat ut för stölder som han polisanmält.

Orosanmälan till socialtjänsten

Av och till i åratal har lägret vid OKQ8:s station på Brynäs varit bebott. Under den här sommaren har så många som ett 20-tal EU-migranter bott här enligt företagarna. Män och kvinnor och ibland, när vi berättade om det här i oktober förra året, har också barn setts här. I början av 2019 lämnade ett av företagen in en orosanmälan till socialtjänsten när en kvinna satt insnöad och sov i en av bilarna som gick på tomgång.

Och det går inte att blunda för nedskräpningen när SVT Gävleborg besöker platsen: Bildäck, bildelar, mat, skräp och människor som har uträttat sina behov i de intilliggande buskarna gör stanken påträngande.

Vill vara anonyma

De flesta vi pratar med vill vara anonyma, men uttrycker sin undran över hur det här kan fortgå, dels ur ett medmänskligt perspektiv, och dels hur det kan vara tillåtet att skräpa ner och ställa bilskrot och fylla bilar med sopor som det görs i lägret.

En handfull små företag hyr av OKQ8, men det finns flera företag tvärs över gatan som också känner oro. Josef Osama har polisanmält tre stölder ur hans bilar på parkeringern, men vill nu att OKQ8 agerar. Och efter att SVT Gävleborg kontaktat OKQ8:s huvudkontor har man nu agerat och lämnat in en begäran om att få avhysa de som bor på platsen till Kronfogdemyndigheten.

– Vi har omedelbart ansökt om handräckning hos Kronofogden som man ska göra. Då kan de hjälpa till med att i första hand se till att bilarna försvinner.  Man måste komma ihåg att det är människor det handlar om och de är djupt tragiskt att det måste bo så här.  Men det är lika viktigt att företagare, kunder och besökare av anläggningen kan känna sig trygga, och de gör de inte i dag, säger Karin Hellgren, kommunikationschef hos OKQ8 som lovar att ta tag i det efter att ha pratat med samtliga som hyr på OKQ8 Brynäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.