• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag gick dit och hjälpte kvinnan komma ur bilen som stod på tomgång i snödrivan eftersom jag var rädd hon skulle bli förgiftad”, säger Monica Lundin platschef på ett städföretag 50 meter från lägret. Foto: Anders Sundin/SVT

Monica orosanmälde lägret på Brynäs redan i februari – kvinna satt insnöad i bil

Publicerad

Redan i början av februari i år gjorde Monica Lundin, som jobbar bredvid den tillfälliga bosättningen på Brynäs i Gävle, en orosanmälan till socialtjänsten. Hon såg en kvinna sitta insnöad i en bil i ovädret.

– Jag och några kollegor var här och skottade snö efter ett oväder i februari, säger Monica Lundin.

Det fanns inte ett spår i snön att någon gått eller på parkeringen vid macken, berättar hon.

– Men runt en av bilarna var det alldeles kolsvart eftersom den länge gått på tomgång och någon hade försökt ta sig ut. Det syntes att hon fått jobba för att komma ut ur bilen, det var mycket blötsnö. Det satt en kvinna där som jag försökte prata med, men hon sa bara att allt var okej.

Måste avhysa människor flera gånger i veckan

Monica Lundin kände att hon måste göra nåt, så hon skrev en orosanmälan till socialtjänsten i Gävle. De hörde av sig veckan efter men sedan i februari har hon inte hört ett ord.

– Från vår parkering som vi hyr för våra anställda här får vi flera gånger i veckan avhysa bilar där människor ligger och sover. Det är inte okej, det handlar ju om människor inte har någonstans att ta vägen, säger Monica Lundin.

Monicas orosanmälan, 4/2 2019

Visa

Hej, på parkeringen vid OKQ8 på Brynäsgatan mot Bomhus bor en vuxen kvinna i en röd översnöad bil. Hon talar inte svenska eller engelska. Hon har stått med motorn på i omgångar för att hålla värmen, risken är att hon blir förgiftad eller fryser ihjäl. Enligt boende i området har hon bott där en längre tid. Tacksam om någon hos er tar tag i det.

MVH MONICA Lundin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillfälligt läger på Brynäs

Mer i ämnet