Kommunalråd Helene Åkerlind (L) menar att Gävle kommun gör vad de kan åt det tillfälliga lägret på Brynäs. Foto: Anders Sundin/SVT

Kommunalrådet om lägret på Brynäs: ”Vi följer bara lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Helene Åkerlind (L) menar att kommunen gör vad de kan åt den tillfälliga bosättningen på Brynäs, och att EU-medborgare har rätt att vara i Sverige.

– Om man har en olovlig bosättning på sin tomt ska man anmäla det till polisen. Vi har inga olovliga bosättningar på någon av våra tomter, säger Helene Åkerlind.

Socialtjänsten har agerat på den anmälan som kommit in. De handlar om vuxna människor som har rätt att vara här som turister och det är ett val de gjort själva. De är medborgare i ett annat land, de landet har också ansvar att ta hand om sina medborgare.

OK/Q8 vill inte uttala sig framför kameran men säger att de anmält till polisen, socialtjänsten och kommunen upprepade gånger. Men de har inte krävt avhysning eftersom de då menar att de bara skjuter över problemen på någon annan och att det ytters handlar om männsikor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillfälligt läger på Brynäs

Mer i ämnet