Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magnus Höijer som är sektionschef för välfärd Gävle om lägret. Foto: SVT

Tillfälligt läger vid bensinmack på Brynäs i Gävle – socialtjänsten ovetande

Publicerad

Bara två kilometer från Gävle centrum har ett tiotal personer bott i ett läger under fyra månader. Flera män, kvinnor och barn bor fortfarande kvar. Gävle kommun visste ingenting när SVT Gävleborg konfronterade dem.

– Nej det visste jag inte om, säger Magnus Höijer som är sektionschef för välfärd Gävle.

– Det är barn, kvinnor, män och gamla som bor i bilarna och tälten. De barn som har varit här har varit mellan tio till elva år gamla, säger Josef Osama som driver en bilverkstad precis bredvid lägret.

Polis och socialförvaltning har larmats

Lägret i Gävle är bebott och ligger på OK/Q8:s område bara två kilometer från centrum. Personalen på bensinmacken har flera gånger larmat om barnens situation till polis och socialförvaltning men ingenting har hänt enligt dem. Personalen är också rädd för bränder då de boende i lägret eldar och värmer sin mat med gasol både inne i bilarna och utomhus. Lägret ligger precis på gränsen till bensinstationens område.

– Det handla om mycket utsatta människor. Vi får agera utifrån läge och framförallt ha barnen i fokus, säger Magnus Höijer.

Vad tycker du själv om det här?

– Det är otroligt sorgligt att det skall behöva vara på det här viset. Men den stora lösningen ligger inte i kommunens händer. Det är en nationell frågan och kanske främst en fråga för EU avslutar, Magnus Höijer.

Läger – vanligare i större städer

I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö är läger av den här typen ingenting nytt i stadsbilden. I Gävleborg har det mest förekommit bostadsläger ute i skogen. I Söderhamn finns nu fyra till fem övergivna bostadsläger,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillfälligt läger på Brynäs

Mer i ämnet