Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matakutens Lasse Wennman är rent av förbannad på kommunen efter att ha sett SVT:s inslag om lägret på Brynäs. Foto: Anders Sundin/SVT

Lägret på Brynäs: ”Vi måste agera lokalt och nu”

Publicerad

Lasse Wennman på Matakuten har samlat in mat som normalt slängs för att dela ut till behövande i många år. Bland annat till de människor i lägret på Brynäs i Gävle som SVT Gävleborg tidigare berättat om.

Efter att ha sett vårt inslag om Brynäslägret tycker att Lasse Wennman att det är dags för politikerna att ta frågan på allvar och inte bara prata.

– Allt skrot och skräp vi ser här är det som gör att vi reagerar negativt på den här gruppen. Att det här lägret är så centralt placerat är anmärkningsvärt och gör det extra dåligt på ett sätt. Det här är en fråga som hela tiden fastnar i byråkrati, säger Lasse Wennman som kanske är den som mest av alla i Gävle kommun kommer i kontakt med dem som bor i tillfälliga läger genom sitt jobb.

”Vi måste agera nu”

Men Lasse Wennman är irriterad och ledsen den här gången.

– Det är samma svar hela tiden: ”Vi håller på och tittar på frågan”, ”Det kommer som en överraskning”, ”Det är egentligen en EU-fråga”... Vi måste agera lokalt och nu, säger han.

Vad ska vi göra då?

– För det första måste man ta kontakt med dem och använda människor som är integrerade i Sverige och kan deras språk fullt ut. Vi måste kunna förklara för de här människorna hur svensken och samhället ser på dem. De måste få en rejäl samhällsupplysning, på riktigt.

Barn har setts vid lägret

Det var i tisdags som SVT Gävleborg berättade om lägret på Brynäs. Två kilometer från Gävle centrum vid en bensinmack har ett tiotal personer bott i ett läger under fyra månader. Flera män, kvinnor och barn bor fortfarande kvar. Gävle kommun visste ingenting när SVT konfronterade dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillfälligt läger på Brynäs

Mer i ämnet