Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU måste lyssna på forskningen och rådgivningen som säger att det måste till ett stopp nu menar fiskevårdaren Bernt Moberg Foto: SVT

Experternas uppmaning till EU: Inför akut fiskeförbud

Publicerad

Enligt fiskexperter gör det höga fisketrycket från trålare i Södra Bottenhavet att strömmingsbeståndet i Östersjön snart kollapsar.

– Fisken är slut helt enkelt säger Mikael Nordberg projektledare för ekosystembaserad havsförvaltning.

Nu är förtidsröstningen igång till EU. En valfråga som berör Gävleborg är fisket av strömming. Fiskevårdaren Bernt Moberg uppmanar EU-politiker att agera.

– Det har fiskats alldeles för hårt på strömmingen i Östersjön. Stora trålare i södra Bottenhavet fiskar året runt och tar upp stora mängder. De som drabbas hårdast är kustnära och småskaliga fiskare, de lämnar marginellt avtryck i jämförelse men fiskar samma strömming, som nästan är slut.

Strömmingfisket

Turismen hotad

Mikael Nordberg är projektledare för ekosystembaserad havsförvaltning – område Södra Bottenhavet. Projektet ligger under Hav- och vattenmyndigheten. Han berättar att även turistnäringen och en kust fylld av liv hotas om strömmingen försvinner.

– Långsiktighet och svåra beslut att verkligen stoppa fisket är vad EU behöver göra säger Mikael Nordberg.

Hör fiskexperterna berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömmingfisket

Mer i ämnet