Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Frida och Johannes Ridderstedt berätta om varför de har satsat på solkraft. Foto: Robin Herzog/SVT

Få privata satsningar på solceller i Gävleborg – men skaran ökar

Uppdaterad
Publicerad

Solceller på taket som genererar el till hemmet är en investeringsmöjlighet sen några år tillbaka. Men hittills är antalet investerare ganska lågt. I Gävleborgs län finns det ungefär 286 000 invånare och någonstans mellan 500 och 1 000 anläggningar med solceller.
– Tre gånger fler har ansökt om investeringsstöd 2018 jämfört med 2017 i Gävleborg, säger energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar på Hudiksvalls kommun.

Sveriges solelsproduktion stod för ungefär 0,12 procent av den totala el-produktion under 2018. Kärnkraften svarade för 41 procent. Men det är allt fler privatpersoner som installerar solceller, på till exempel villataket.

– Det är främst villaägare med tak i söderläge som har förutsättningarna. Och de som satsar är de som vill ställa om till ett hållbart samhälle och de som bygger nya hus, säger Johan Ringmar.

Solkraften ökar i länet

I Gävleborgs län ligger man lite efter rikets utveckling. Men allt fler privatpersoner satsar och solcellsanläggningarna ökar. 2017 kom det in 113 ansökningar om investeringsstöd för solceller i länet. 2018 var siffran uppe i 381 – alltså mer än en tredubbling.

Enklast sättet att spara

Den billigaste lösningen för att spara på utsläpp och pengar är enligt Johan Ringmar dock att bli mer energisnål utan att investera någonting.

– När man har kommit så långt ner i sin elförbrukning som man kan, då kan man börja titta på solceller, säger han.

Hör vad hudikfamiljen Ridderstedt som investerat i solceller har att säga i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet