Vid nio-tiden så fördes den misstänkte expojkvännen in i Hudiksvalls tingsrätt under stort säkerhetspådrag. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Familjen är i stor sorg och saknad”

Publicerad

Rättegången har nu inletts mot den 22-årige man som misstänks för det uppmärksammade mordet på 19-åriga Tova Moberg.
Åklagaren yrkar på att mannen döms för mord. Den åtalade förnekar brott.

På måndagen inleddes rättegången kring mordet på Tova Moberg i Hudiksvalls tingsrätt. Det är den första av nio rättegångsdagar.

Totalt är det ett 40-tal personer som ska höras som målsäganden och vittnen, däribland Tova Mobergs familj.

– Familjen lever ju i stor sorg och saknad. Mycket mer än så vill jag inte säga om familjen, säger K-G Myhrberg som är familjens målsägande biträde.

Förnekar brott

Den åtalade 22-åringen som sitter bredvid sin försvarare lyssnade uppmärksamt när åklagare och målsägarbiträde läste upp sina yrkanden.

– Den åtalade förnekar brott och motsätter sig skadeståndsanspråken, svarade försvarsadvokat Bo Karlsson efter att yrkandena hade lästs upp.

Övergrepp förvärrades

Åklagaren Christer Sammens i sin tur yrkar på att tingsrätten dömer den åtalade mannen för mord. Familjen begär samtidigt skadestånd på över 400 000 kronor.

– Jag menar att det har framkommit betydande övergrepp mot Tova och att dessa kom att förvärras efter årsskiftet, säger åklagare Christer Sammens.

SVT rapporterade · Rättegången om mordet på Tova Moberg

13.53

Detta har hänt: Fallet Tova Moberg

SVT NyheterSökandet efter 19-åriga Tova Moberg var intensivt efter att hon anmäldes försvunnen i maj. Under natten mot tisdagen den 16 maj hittade polisen en död kropp vid en avskild gård. Den döda personen var Tova Moberg. Hennes ex-pojkvän har nu åtalats misstänkt för mordet. Det här vet vi hittills.
09.15

Det råder ett stort säkerhetspådrag inför rättegången. Varenda besökare visiteras på samma sätt som om man är på en flygplats. Förutom tingets egna säkerhetsvakter är även polisen på plats.

Vilken sorts hotbild som det rör sig om vill man inte säga.

Även mediaintresset är stort med journalister på plats från flera stora media. Även allmänheten finns på plats. Förhållandevis många ungdomar bland de som vill se på rättegången.
Det råder ett stort säkerhetspådrag inför rättegången. Varenda besökare visiteras på samma sätt som om man är på en flygplats. Förutom tingets egna säkerhetsvakter är även polisen på plats. Vilken sorts hotbild som det rör sig om vill man inte säga. Även mediaintresset är stort med journalister på plats från flera stora media. Även allmänheten finns på plats. Förhållandevis många ungdomar bland de som vill se på rättegången.
09.18
Vid nio-tiden så fördes den misstänkte expojkvännen in i Hudiksvalls tingsrätt under stort säkerhetspådrag.
Vid nio-tiden så fördes den misstänkte expojkvännen in i Hudiksvalls tingsrätt under stort säkerhetspådrag.
10.07

Den stora tingssalen i Hudiksvalls tingsrätt fylls till sista plats av media och åhörare. Det är en mycket lågmäld stämning. 

Till vänster i salen sitter åklagare och målsägande. Till höger sitter den åtalade med sin advokat. 

10.09
Rådmannen Bengt-Olov Horn går igenom ordningsregler. Han poängterar att man som åskådare inte får reagera utåt på något sätt. Då kan man bli utvisad från salen. 
10.14
Åklagare Christer Sammens inleder och yrkar på att tingsrätten dömer den åtalade för mord. 
Familjen begär skadestånd på sammanlagt närmare på över 400 000 kr   
Försvaren Bo Karlsson säger att expojkvännen förnekar brott. 
10.16
Åklagaren utvecklar åtalet. 
Den åtalade sitter och tittar ner eller tittar på rätten.
Tova Mobergs mamma tittar ömsom på den åtalade eller blundar..
10.21
Åklagaren berättar om det som händer innan mordet äger rum. 
Han berättar bland annat expojkvännen kör bort sina vänner eftersom han ska träffa Tova. Han håller vännerna borta från gården med sms när de vill komma dit. 
10.24
Det finns ovanligt många ungdomar bland de som är är åhörarna. Man lyssnar med spänt intresse till vad åklagaren har att säga. 

Åklagaren har nu kommit fram till att beskriva hur mordet går till och vad han anser att expojkvännen gjort. 
10.27
Det är inget fuskjobb som pojkvännen gjorde när han band fast hennes döda kropp vid en skottkärra med najtråd och silvertejp, berättar åklagaren. 

(Pojkvännen nekar till allt som åklagaren påstår att han gjort)

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet