”Det slutade aldrig att komma”. Se hur familjen Mäntyläs källare drabbades av översvämningskaoset. Foto: Stefan Larsson/SVT

Kommunen efter översvämningarna i Hofors: ”Vi har mycket att lära” – familjen Mäntylä drabbades hårt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans stora skyfall orsakade översvämningar på många platser i Gävleborg. I Hofors hörde familjen Mäntylä till några av de hårdast drabbade.

– Det tog ungefär 40-45 min så hade vi ungefär en decimeter vatten i källaren, och sen fortsatte det bara och slutade aldrig komma, säger Niklas Mäntylä.

Hofors kommun började dagarna innan skyfallet att förbereda sig för översvämningar. Bland annat kontrollerades så att kanalerna var öppna och rena, och aktörer förvarnades om vad som kunde hända.

Anders Holmkvist är säkerhetschef på Hofors kommun. Han menar på att de lyckades begränsa skadorna, men att det finns mycket att lära av översvämningarna inför framtiden.

Översvämningar i Gävleborg 2021

– Det vi ser är att det är samma fastigheter som blev drabbade för 18-19 år sedan när vi hade ett kraftigt skyfall över Hofors. De åtgärder som gjordes då räcker inte till.

Han lyfter fram att det bland annat krävs mer utrustning, bättre avdikning av vägar och att berörda fastigheter får information om hur man förbereder sig.

Se hur familjen Mäntyläs källare drabbades av översvämningskaoset i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet