Nya Kastets ägare får fängelse för grovt bokföringsbrott. Foto: Agneta Brolin/SVT

Fängelse för bokföringsbrott för Nya Kastets ägare

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till och rektorn för Nya Kastets skola i Gävle, Rabie Karam, döms av Gävle tingsrätt till sex månaders fängelse och fem års näringsförbud för grovt bokföringsbrott.

I augusti i år åtalades Rabie Karam tillsammans med skolans revisor för grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet gjorde ett fiktivt aktieägartillskott på 2,8 miljoner när Skolinspektionen ifrågasatte om bolaget hade tillräckligt god ekonomi för att få tillstånd att starta skolan. Pengar som enligt åklagaren aldrig funnits i verkligheten.

Nekar till brott

Gävle tingsrätt dömer Rabie Karam, mot sitt nekande,  till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och fem års näringsförbud. Skolans revisor döms även han mot sitt nekande till sex månaders fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott och tre års näringsförbud, liksom förbud att under samma tid lämna rådgivning som juridiskt och ekonomiskt biträde.

Tingsrätten ger även Nya Kastets skola AB en företagsbot på en halv miljon kronor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.