Explosionen gjorde att flera boende i samma hus evakuerades. Foto: SVT

Fängelse för explosion i lägenhet – gärningsmän tog fel adress

Uppdaterad
Publicerad

Två män tog sig in i en lägenhet i Sandviken och hotade en mamma och hennes son till livet om de inte betalade en skuld. Hoten slutade med att en bomb exploderade i vardagsrummet. Männen hade tagit fel adress, nu döms de till fängelse.

Den äldre av de två gärningsmännen, som båda är bosatta i Dalarna, en 35-årig man, har erkänt att man tog fel adress. Måltavlan var en person om hade en obetald skuld, men när adressen söktes på internet tog de fel, en person med liknande namn fanns i Sandviken.

Där tog de sig in i en lägenhet, hotade en mamma och hennes son. Mamman tvingades ringa till sin make som befann sig på annan ort och be honom föra över pengar till gärningsmännen. Han kunde larma polisen men när pengarna inte kom sprängde gärningsmännen en bomb i vardagsrummet.

Enligt domen från Gävle tingsrätt fanns en påtaglig fara för att mamman och sonen hade kunnat dödas om de inte lyckats fly ut på balkongen.

Tiotal brott

35-åringen döms till tre års fängelse för grov stöld, försök till grov utpressning, allmännfarlig ödeläggelse, ringa narkotikabrott vid fem tillfällen och narkotikabrott av normalgraden vid två tillfällen, samt brott mot knivlagen.

19-åringen, som har förnekat att han ens befann sig på brottsplatsen, döms till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och hot mot tjänsteman.

Tillsammans ska de betala sammanlagt 140 000 kronor till Sandvikenfamiljen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.