Hjärtläkaren Fikru Maru har släppts fri från fängelset i Etiopien. Foto: TT

Fikru Maru kan komma att friges

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har, erfar TT, fått signaler från Etiopien om att hjärtläkaren Fikru Maru kommer att friges ur fängelset i Addis Abeba. Samtal har hållits mellan utrikesminister Margot Wallström och hennes etiopiske motsvarighet.

Utrikesdepartementet har ännu inte fått några garantier om att Fikru Maru verkligen kommer att friges från fängelset i Addis Abeba. Men signalerna som nått UD under de senaste dygnen är de mest positiva sedan Maru greps i Etiopien för snart fem år sedan, säger en källa på UD.

– De signaler vi har fått tyder på att någon form av frigivning är på gång. Vi förutsätter att om han släpps på fri fot är han fri att åka hem och träffa sin familj, säger en källa på UD till TT.

Fikru Maru

– Vi har goda skäl att tro att Fikru Maru förhoppningsvis snart ska slippa sitta i etiopiskt fängelse.

Kräver ett slut

Samtal i frågan har hållits mellan Sveriges utrikesminister Margot Wallström och hennes etiopiske motsvarighet.

– Nu på sistone har de politiska kontakterna varit intensiva på mycket hög nivå. Vi har krävt att man ska komma till ett slut i det här fallet och att ärendet inte skjuts upp. Det har varit ett mycket tydligt politiskt budskap, säger källan.

– Vi har kommit till en punkt där de känner att detta är ett större problem och kanske lite jobbigt för dem att vi ligger på.

UD:s presschef Patrik Nilsson vill inte säga något om uppgifterna.

– Vi vill inte riskera något. Därför kommer jag inte att säga något om det här nu, säger han och fortsätter:

– Det finns spekulativa uppgifter, men det får stå för den personen, och även de konsekvenser som det kan få, säger Nilsson till SVT.

Misstänks inte längre för terroristbrott

Igår kom besked om att Fikru Maru inte längre är misstänkt för terroristbrott. Däremot kom ingen dom.

– Det här är jättehäpnadsväckande. Efter fem år kommer man fram till att han inte ska ha begått något terrorbrott, men att han ska ha varit ansvarig enligt en vanlig bestämmelse i deras brottsbalk, där straffet ska ha varit maximum fem år, sa Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner igår.

Han vill inte kommentera de nya uppgifterna om en eventuell frigivning.

– Jag har tyvärr inte någon information och kan inte spekulera. Vi avvaktar och ser vad som kommer att hända, säger Bagner till TT.

Den svenske hjärtläkaren är idag 67 år. Han har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet