Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gävle kommun säljer Rörbergs gamla flygplats Foto: SVT

Flygplats i Gävle ersätts av IT-företag

Uppdaterad
Publicerad

Rörbergs flygplats är nedlagd – och nu står det klart att Gävle kommun kommer att upplåta marken till ett eller flera företag som vill nyetablera sig på platsen.
– Vi vet ju inte exakt, men det kan tillkomma 100-200 nya jobb, säger Margaretha Wedin, kommunalråd för C.

Sedan beslutet togs att lägga ned flygplatsverksamheten på Rörberg 2016 har det varit oklart vad marken ska användas till i framtiden. Nu avslöjar Gävle kommun att man tänker förvandla marken till en företagspark.

I klartext betyder det att företag får köpa mark och etablera ny verksamhet där. Och inom kommunen är man säker på att det finns intresse för platsen.

– Det vet vi, säger Margaretha Wedin, kommunråd.

Närheten till Arlanda och tillgång på energi gör området attraktivt, anser kommunen, och hittills ska intresseavtal ha slutits med en intressent.

Margaretha Wedin, C, hoppas på 100-200 nya jobb.

Rödlistade arter kan bli hinder

De nödvändiga besluten för att ändra detaljplan och att hitta lösningar för de hyresgäster som finns kvar på Rörberg, som två flygklubbar, är redan långt gångna.

Redan under slutet av året eller i början av 2020 skulle det nya verksamhetsområdet kunna ta form. Gävle kommun bedömer att de företag som vill etablera sig på Rörberg hör hemma inom IT-industrin, men vill inte avslöja mer än så.

Hotade djur och växter ett problem

Ett möjligt problem som kan sätta käppar i hjulet för planerna kan vara förekomsten av flera fridlysta och rödlistade arter inom flora och fauna som lever på Rörberg. Det tänker sig kommunen att lösa genom att reservera ett antal hektar mark där djuren och växterna får fortsatta livsbetingelser som i dag.

– Det är viktigt att vi ser till att de här arterna kan fortsätta att frodas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Rörberg

Mer i ämnet