Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexandra Taché berätta om upproret och se vad skolchefen Minna Holmqvists svarade i ett mejl i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Föräldrauppror mot förskoletiderna i Sandviken – ”Barnen hamnar utanför i pedagogiken”

Uppdaterad
Publicerad

Storasyskon med föräldralediga mammor eller pappor får vistas på förskolan i tre timmar varje vardag. Det är för lite tid, menar mamman Alexandra Taché, som förra veckan var med och startade ett föräldrauppror i Sandvikens kommun. 

”Min son gick miste om mycket pedagogiskt på dagis, han fick ej vara med på lunchen och blev ofta ledsen när dom andra skulle äta och han skulle åka hem”.

”Jag vart nästan utbränd när jag var föräldraledig”.

Sandviken

Så skriver två av de nästan 200 medlemmarna i den nystartade Facebookgruppen som tillsammans gör uppror mot Sandvikens bestämmelser gällande ”15-timmarsbarnen” – barn som endast får vara på förskolan på vardagar mellan åtta och elva eftersom de har föräldralediga föräldrar.  

Alexandra Taché samlade tillsammans med Fia Eriksson in namnunderskrifter som bifogades i ett mejl till skolchefen, Minna Holmqvist. Skolchefen svarar att det pågått en utredning i frågan – som nu är färdig och väntar på beslut.

Större kapacitet

Det var i samband med att förskolan Solgården brann ner 2018 som det uppstod en brist på förskoleplatser i kommunen. För att tillgodose behovet blev två 15-timmarsbarn tvungna att dela på en förskoleplats.

Trots att kapaciteten i förskolan i dag är större än 2018, delar fortfarande två 15-timmarbarn på en förskoleplats ”i mindre utsträckning”.

Lovar förändring

De styrande partierna i Sandvikens kommun, Socialdemokraterna och Liberalerna, lovade fler timmar på förskolan för barn med föräldralediga vårdnadshavare inför valet 2022. Ett löfte de avser att hålla, rapporterar Arbetarbladet.

– Frågan kommer redas ut till föräldrarnas fördel. Min känsla är att vi kan få ihop något bra för de här barnen och föräldrarna, säger kommunalrådet Per-Ola Grönberg (L) till tidningen.

Hör Alexandra Taché berätta om varför de startade upproret och se skolchef, Minna Holmqvists, svar på mejlet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandviken

Mer i ämnet