Se doktoranden Anna Lunde Hermansson om hur utsläppen påverkar havsmiljön. Foto: Privat/SVT

Forskarna: Lagliga oljeutsläpp skadar havsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

De lagliga oljeutsläppen från tankfartyg som rengör sina tankar till havs ökar belastningen på havsmiljön. Det kommer forskarna Anna Lunde Hermansson och Ida-Maja Hassellöv vid Chalmers tekniska högskola fram till i sin utredning.

– Det är en stor mängd olika ämnen som kan släppas ut, säger Anna Lunde Hermansson.

På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har forskarna studerat tankrengöringens påverkan på havsmiljön.

– Inga ämnen kan klassificeras som helt ofarliga, säger Anna Lunde Hermansson, doktorand vid Chalmers tekniska högskola.

Forskarna skriver i sin utredning att det internationella FN-regelverket IMO (International Maritime Organization), som i dag finns och som tillåter lagliga utsläpp bör ses över. Utifrån att länderna runt Östersjön är överens om att belastningen på havsmiljön måste minska, menar forskarna att det skulle kunna motivera länderna att: ”Driva frågan i IMO, om att införa ett totalförbud av utsläpp av samtliga ämnen...”

Se doktoranden Anna Lunde Hermansson om hur utsläppen påverkar havsmiljön i videoklippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.