I videon kan du se de olika förslagen som Trafikverket har för dragning av det nya dubbelspåret norr om Gnarp. Foto: SVT Grafik/Trafikverket

Förslag på nytt dubbelspår norr om Gnarp när Ostkustbanan byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska den nya dubbelspåriga Ostkustbanan dras norr om Gnarp i Gävleborgs län? Trafikverkets förslag är nu ute på remiss.

Ostkustbanan med sitt enkelspår från Gävle norrut mot Sundsvall är ett problem både för gods- och persontrafiken med tåg. Trafikverket har fått i uppdrag att ta fram konkreta förslag på hur den nya dubbelspåriga järnvägen ska kunna dras fram inför det kommande nationella trafikplanen.

Kan få dubbelspår inpå knuten

Den bit som nu är ute på remiss är sträckan norr om Gnarp till Njurundabommen. Även om sträckan är relativt kort upp till länsgränsen mot Västernorrland kan en del mindre byar i Gävleborg, bland annat Tjärnvik, få det nya dubbelspåret inpå knuten beroende på vilket förslag som genomförs.

Utbyggnad av Ostkustbanan

– Det är viktigt att den som har åsikter om de här olika sträckningarna av järnvägen hör av sig till oss under remisstiden, säger Agneta Davidsson, projektledare på Trafikverket.

I videon ovan kan du se de olika förslagen som är ute på remiss. Remisstiden går ut den sista april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Ostkustbanan

Mer i ämnet