I flera år har det varit problem med frigolitkulor som sprider sig från Holmens plantskola i Friggesund. Foto: Ann Catrin Bergman

Frigolitkulor fortsätter spridas till Svågan – ”Omöjligt att ta vara på plasten”

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT tidigare berättat sprids frigolitkulor från Holmens plantskola i Friggesund till de närliggande vattendragen. Trots att både Holmen och Hudiksvalls kommun känt till problemen i fler år har plasten fortsatt att spridas.

– Frigolitkulorna fastnar i vass och gräs och ligger kvar. Det har varit ett problem jättelänge, säger Ann-Catrin Bergman som bor i närheten av Svågan.

Åtgärderna räcker inte

Vid plantskolan har man vidtagit en del åtgärder genom åren. Bland annat har företaget anlagt dagvattendammar som samlar upp frigolitkulorna. Något som inte alltid hjälper.

– Det har varit extra stormigt de senaste dagarna och då har frigolitkulorna tyvärr blåst bort. Vi har full förståelse för att fler än vi själva är oroade, säger Elin Swedlund, hållbarhetsansvarig på Holmen.

”Inte möjligt att städa stränderna”

För en dryg månad sedan sammanställde Norrhälsinge miljökontor en rapport där man fastställde att det inte är praktiskt möjligt eller ekonomiskt och miljömässigt motiverat att försöka städa stränderna på de frigolitkulorna som spridits i området.

– Vi för en dialog med miljökontoret där vi tillsammans tittar på vilka ytterligare möjliga åtgärder som går att vidta. Men i nuläget finns det ingen möjlig metod för att ta tillvara på plasten men vi önskar så klart att vi hade kunnat göra det, säger Elin Swedlund, hållbarhetsansvarig på Holmen.

Men miljökontoret påpekade även att Holmen bör upprätta rutiner för att tömma dagvattenbrunnarna och säkerställa att frigolitkulorna inte sprids ut i naturen.

13 miljoner plantor

Holmen har drygt 13 miljoner plantor på plantskolan i Friggesund varav drygt 3 900 000 är täckta av de vita frigolitkulorna. 

– Vi har börjat täcka allt fler plantor med sågspån istället. Vi kommer att fortsätta att ta stegen bort från cellplasten och förhoppningsvis kan vi vara helt cellplastfria om två-tre år om den nya tekniken fungerar, säger Elin Swedlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.